زمانی که می خواهید برای تجهیز دفتر و یا خانه خود از دوربین های مداربسته استفاده کنید، حتما در تحقیقاتی که انجام می دهید، به این پروتکل برخورد خواهید کرد. پروتکل onvif تعیین می کند که دوربین های مداربسته باید از چه استانداردهایی پیروی کنند و اگر دوربین مورد نظرتان طبق این استاندارد تهیه شود، می تواند با انواع دستگاه ها همخوانی پیدا کند.
پروتکل onvif چیست؟
این کلمه مخفف open network video interface fourm می باشد و به معنای ارتباط باز شبکه های ویدیویی است. این پروتکل شامل برخی تسهیلات می شود که برای توسعه و هماهنگ سازی اطلاعات برخی استاندارد های بین المللی برنامه ریزی شده اند. به تولید کنندگان کمک می کنند چهارچوب هایی برای تولید و ارائه وسایلی مانند دوربین های مداربسته داشته باشند. پیش از این ممکن بود دوربین خریداری شده، با دستگاه شما مطابقت نداشته باشد. با این حال امروزه می توانید مطمئن شوید، دوربین مداربسته خریداری شده با دستگاه های دیگر شما کاملا مطابقت دارد و همه این ها به کمک این پروتکل امکان پذیر شده اند.
تاریخچه پروتکل onvif
این پروتکل یک استاندارد جهانی محسوب می شود که در صنعت دوربین های تحت شبکه مورد استفاده قرار می گیرد و به کارگیری آن باعث شده است، سازگاری انواع دوربین ها با دستگاه های دیگر ساده تر صورت بگیرد. تمامی دستگاه های وی ام اس، ان وی آر و دی وی آر، با این پروتکل همخوانی و سازگاری دارند و به راحتی می توانند انواع دوربین ها مانند دوربین مداربسته سیم کارتی و محصولات جدیدتر را نیز پشتیبانی کنند.
برای اولین بار از این پروتکل در سال 2008 استفاده شد و شرکت های پیشگام در این عرصه که شهرت بیشتری داشتند، سونی و بوش اعلام شده اند. در اصل در ابتدا این پروتکل 500 عضو داشت و امروزه اکثر کمپانی ها و افرادی که در این زمینه فعالیت می کنند، عضو آن هستند و از این پروتکل و استانداردهای اعلام شده در آن برای تولید انواع پکیج دوربین مداربسته ارزان و گران قیمت استفاده می کنند.
پیش از اینکه این پروتکل معرفی و استفاده شود، تصاویری که توسط دوربین هایی از شرکت ها و برندهای مختلف ثبت و ضبط می شدند، قابلیت تطبیق پذیری و ارتباط نداشتند. به همین دلیل مصرف کنندگان و مشتریان مجبور می شدند از برخی محصولات به شکل انحصاری در یک برند استفاده کنند و همان طور که می دانید، محدودیت یک عیب به حساب می آید. به ویژه وقتی افراد مجبور شوند برای دستیابی به امکانات یک دستگاه، محصول دیگری از همان برند را خریداری نمایند.
اهمیت استفاده از پروتکل onvif
همان طور که اشاره کردیم، استفاده از این پروتکل یک استاندارد و سیستم جهانی را ایجاد می کند که طبق آن تمامی دستگاه های دوربین های شبکه ای می توانند با سازگاری بیشتری کار کنند. اگر شما یک دستگاه با این استاندارد را تهیه کنید، می توانید آن را با تمامی دستگاه های دیگر تطبیق دهید. این کار سهولت استفاده از انواع دوربین مدار بسته، دوربین لامپی و دیگر وسایل امنیتی تصویری را چند برابر می کند.
مزیت های پروتکل onvif
با در نظر گرفتن این پروتکل جهانی، یک استاندارد فراگیر و همیشگی وجود دارد که می تواند استفاده از انواع دستگاه ها را ساده تر کند و همه چیز به نفع کاربران خواهد بود. همچنین انواع دستگاه ها و دوربین های مداربسته از این طریق در سطح جهان همخوانی بیشتری با یکدیگر و نیز دستگاه های مرتبط دارند.
صرفه جویی در هزینه ها
در صورت استفاده درست و همه گیر از این استاندارد و پروتکل، در هزینه ها صرفه جویی می شود و دیگر لازم نیست کاربران برای هماهنگ بودن دوربین و دستگاه های نظارتی، هزینه اضافه ای بدهند تا هر دو تکنولوژی از یک برند باشند. این در حالی است که در گذشته مجبور بودند در صورت عدم هماهنگی این مورد، دستگاه ها را به شکل انحصاری تهیه نمایند تا بتوانند از امکانات دوربین ها استفاده نمایند.
سازگاری بالا
این پروتکل در سطح گسترده ای قابل اجرا است و سازگاری انواع دستگاه ها با برندهای مختلف را ممکن می کند. حتی اگر برخی دستگاه ها در تاریخ های متفاوتی با فاصله زمانی از هم تولید شده باشند، می توانند در اکثر مواقع با هم همخوانی داشته باشند. اکثر شرکت های مهم در زمینه این تکنولوژی امروزه عضو این پروتکل هستند و از آن در تولید انواع محصولات استفاده می نمایند.
ساده سازی
کارکرد دستگاه ها با استفاده از این پروتکل بسیار ساده تر شده است. قابلیت های انحصاری و محدودیت هایی که برای مشتریان پیش از این ایجاد می شد، بسیار دردسرساز بود و این می توانست کاربرد این لوازم را تا حدی سخت کند و حتی در میزان محبوبیت آن ها نیز تاثیر بگذارد اما با به کار گیری آن به راحتی توانستند ساده سازی کرده و استفاده از انواع دستگاه ها را ممکن کنند.
قابلیت مقیاس پذیری
با روی کار آمدن این استاندارد قابلیت مقیاس پذیری دوربین های مداربسته به شکل چشم گیری بهبود پیدا کرد؛ حال می توان انواع تصاویر از دستگاه های برندهای مختلف را با دستگاه های مختلف تطبیق داد و اطلاعات را بررسی کرد. این یکی از مهم ترین ویژگی هایی است که برای این پروتکل تعریف شده است.
آشنایی با انواع پروتکل onvif
اولین نکته ای که باید بدانید، این است که این پروتکل انواع مختلفی دارد که هر یک قابلیت های متفاوتی را به مخاطب و کاربر ارائه می دهند. شما باید با انواع آن ها آشنایی داشته باشید تا بتوانید در این زمینه تحقیق کنید. قابلیت های مختلفی مانند بررسی و تحلیل ویدیو، حجم صدا، قدرت کنترل و آلارم هشدار، از نمونه امکاناتی هستند که در انواع پروتکل ها ارائه می شوند.
پروفایل S
این پروفایل اولین و ابتدایی ترین شکل از پروتکل است که قابلیت های استریم ویدیو و سیستم نظارتی را به طور کامل پشتیبانی کرده و قابلیت تطبیق پذیری انتقال ویدیو از دوربین به دستگاه های ضبط تصویر را می دهد.
پروفایل C
از طریق این پروفایل، می توانید با ادغام دوربین های مداربسته مختلف، امنیت را بالا ببرید و تردد را نیز کنترل کنید. یعنی قادر خواهید بود سیستم های مختلف را با استفاده از این پروتکل با هم هماهنگ کرده و انواع دسترسی ها را مدیریت نمایید. البته تسلط خوبی نیز روی تمامی روند کار خواهید داشت. نکته مهم این که تنظیم اطلاعات مختلف سایت ها نیز از طریق همین پروفایل قابل اجرا است.
پروفایل G
این فایل می تواند از ذخیره کردن اطلاعات پشتیبانی نماید. در اصل زمانی که شما نیاز دارید تصاویر را از کارت حافظه به شبکه اطلاعات ذخیره شده انتقال دهید، باید از این پروفایل استفاده نمایید.
پروفایل Q
اگر لازم داشتید تا به وسیله اسکن کردن شبکه، دوربین های مداربسته خود را کنترل و شناسایی نمایید و یا خواستید استاندارد ها و پسورد های پیش فرض را به منظور ایجاد امنیت بیشتر در دوربین های مداربسته پیاده سازی کنید، باید از این پروفایل استفاده نمایید. بیشترین امکاناتی که از این طریق کسب می کنید، تسلط بیشتر روی امنیت دوربین های شبکه ای می باشد.
پروفایل A
با استفاده از این پروفایل، می توانید انواع تنظیمات الکترونیکی را به راحتی کنترل کنید و برای دسترسی و سطح پیکربندی ها نیز برنامه ریزی نمایید. برای بازیابی اطلاعات مورد نظرتان باید از این پروفایل استفاده کنید.
پروفایل T
این پروفایل به شما کمک می کند تا بتوانید کد های جدید را نیز پشتیبانی کنید.
پروفایل D
از این پروفایل برای کنترل درب ها استفاده می شود.
جمع بندی
یکی از مشکلاتی که در ابتدا برای استفاده از دوربین های مداربسته وجود داشت، این بود که برخی دوربین ها تنها با دستگاه هایی از برند خود کار می کردند و بسیاری از قابلیت ها به شکل انحصاری در برندهای خود دستگاه ارائه می شدند. با روی کار آمدن این پروتکل که شامل استاندارد های مشخصی برای تولید انواع محصولات دوربین های شبکه ای است، دیگر این مشکلات وجود نداشت. به همین جهت امروزه این استاندارد در اکثر محصولاتی که در این زمینه تولید می شوند اجرا می گردد و سبب سهولت استفاده از این امکانات شده است. این پروتکل انواع مختلفی دارد که هریک کارایی مختص به خود را دارند.